27.5.2024

Esitysluonnos uudesta talousvyöhykkeen merituulivoimalaista lausunnoille

Työ- ja elinkeinoministeriö on 23.5.2024 julkaissut hartaasti odotetun luonnoksen hallituksen esitykseksi laista merituulivoimasta talousvyöhykkeellä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Uudella sääntelyllä luotaisiin malli, jolla valtio valikoi merituulivoiman hankekehitykseen soveltuvat merialueet talousvyöhykkeellä ja valitsee näille alueille hankekehittäjät. Talousvyöhyke on kansainvälistä merialuetta, jonka taloudelliseen hyödyntämiseen Suomen valtiolla on oikeus.

Esitysluonnoksen lausuntoaika päättyy 4.7.2024, joten oikea aika vaikuttaa sääntelyn sisältöön on nyt. Arvioitu hallituksen esityksen esittelyviikko eduskunnalle on viikko 39 eli syyskuun viimeinen kokonainen viikko. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Merituulivoima-alueiden ja hankekehittäjien valinta

Tällä hetkellä talousvyöhykkeellä sovelletaan Suomen talousvyöhykkeestä annettua lakia (1058/2004, ”talousvyöhykelaki”). Jatkossa talousvyöhykkeen tuulipuistoihin, sähköasemiin ja vedyntuotantolaitoksiin olisi tarkoitus soveltaa uutta lakia merituulivoimasta talousvyöhykkeellä. Talousvyöhykkeelle sijoitettaviin sähkönsiirtokaapeleihin ja vetyputkistoihin olisi edelleen tarkoitus soveltaa talousvyöhykelakia.

Talousvyöhykkeen merituulivoima-alueet valittaisiin valtioneuvoston päätöksellä, jota edeltäisi suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi (ns. SOVA-menettely). Hankekehittäjät valittaisiin Energiaviraston kilpailutuksessa, jossa voittajaksi valittaisiin hinta-laatusuhteeltaan paras tarjous. Tarjoajat saisivat pisteitä sekä tarjoamastaan hyödyntämismaksusta että laadullisista tekijöistä. Laadullisina tekijöinä huomioitaisiin muun muassa tarjoajan taloudellinen tila, kokemus, osaaminen ja muu kyky edistää hanketta, hankkeen ympäristövaikutukset, paikallisen hyväksyttävyyden edistäminen, verkkoon liittäminen, turvallisuus sekä EU-sääntelyssä edellytetyt seikat.

Energiaviraston järjestämän kilpailutuksen voittaja saisi yksinoikeuden hakea valtioneuvostolta hyödyntämislupaa kilpailutetulle alueelle. Hyödyntämislupa sisältäisi ehtoja muun muassa hyödyntämismaksusta, toimintaan liittyvistä ehdoista, hankkeessa noudatettavista määräajoista sekä edistämisvakuudesta. Hyödyntämisluvan lisäksi merituulivoimahanke vaatii muun muassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ja vesitalouslupaa.

Merituulivoiman liittäminen kantaverkkoon

Lisääntyvä merituulivoiman hankekehitys vaatii myös panostuksia sähköverkkoon. Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää parhaillaan sähkömarkkinalain uudistamista lisääntyvän sähköntuotannon ja kasvavien kulutuksen kuormien integroimiseksi kantaverkkoon ja suurjännitteiseen jakeluverkkoon. Fingrid on hiljattain julkaissut selvityksen merituulivoiman alustavista liityntämahdollisuuksista. Fingridin selvitystä on mahdollista kommentoida 23.6.2024 saakka.

Ympäristö, infrastruktuuri ja luonnonvarat– ja Kansainvälinen rakentaminen ja projektit -tiimiemme asiantuntijat vastaavat mielellään kysymyksiin merituulivoimasta talousvyöhykkeellä sekä muihin aiheesta herääviin kysymyksiin. 

Uusimmat referenssit

Avustimme DNA:ta sen tehdessä 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen Statkraftin kanssa. Sopimuksen myötä DNA hankkii vuosittain 85 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa uudesta Palokankaan tuulipuistosta, jonka omistaa sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Exilion Tuuli. Tuulivoimaprojektin on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa, ja se tuottaa jatkossa 80 prosenttia DNA:n käyttämästä energiasta. Pohjanmaalle rakennettavaan Palokankaan tuulipuistoon tulee 12 turbiinia.
Julkaistu 15.8.2023
Neuvomme Oomi Oy:tä sähkömarkkinalainsäädäntöön, kuluttajansuojaan ja markkinointioikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Oomi on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Yhtiö myy kuluttaja- ja yritysasiakkaille sähkösopimuksia, aurinkosähköjärjestelmiä ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen.
Julkaistu 19.6.2023
Toimimme Excelerate Energyn neuvonantajana, kun se vuokrasi Exemplar-terminaalilaivan (Floating Storage and Regasification Unit, FSRU) Gasgrid Finland Oy:lle. Inkoon LNG-terminaalihankkeella on merkittävä rooli Suomen ja Viron kaasun saannin turvaamisessa, kun kaasuputkea pitkin tulevat kaasutoimitukset Venäjältä päättyvät. Exemplar on Suomen ensimmäinen LNG-terminaalilaiva, ja Inkoon LNG-terminaalihanke on oikeudellisesti ainutlaatuinen. Suomen ja Baltian maiden kaasun saannin kannalta kriittinen hanke toteutettiin kaiken lisäksi poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Asiantuntijamme neuvoivat Excelerate Energyä laaja-alaisesti esimerkiksi sopimuksiin, energia- ja työlainsäädäntöön, lisensointiin, verotukseen ja strukturointiin liittyvissä asioissa.
Julkaistu 9.6.2023
Toimimme OX2:n paikallisena oikeudellisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa OX2 sopi myyvänsä 49 prosentin omistusosuuden kolmesta merituulivoimahankkeestaan Ingka Investmentsille, ruotsalaisen IKEA-tavarataloketjun sijoitusyhtiölle. Sopimuksen kohteena olevat Halla-, Laine- ja Tyrsky-merituulivoimahankkeet sijoittuvat Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeiden yhteenlaskettu potentiaalinen vuotuinen sähköntuotantokapasiteetti on 29 TWh, mikä vastaa kolmannesta Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2022. Tavoitteena on aloittaa merituulivoimapuistojen sähköntuotanto 2030-luvun vaihteessa. OX2 aloitti Halla- ja Laine-hankkeiden kehittämisen neljä vuotta sitten ja sai ensimmäisenä yhtiönä valtioneuvostolta tutkimusluvat merituulivoimahankkeilleen. Olemme avustaneet OX2:ta merituulivoimahankkeiden hankekehityksessä ja luvittamisessa.
Julkaistu 16.5.2023