16.7.2024

Stipendin tulevaisuudelle saivat Jotham Berhanu ja Thomas Joutsikoski

Castrén & Snellman jakoi tänä keväänä kaksi tuhannen euron stipendiä opiskelijoille, jotka ovat osoittaneet yhteiskunnallista aktiivisuutta ja vaikuttaneet itselleen tärkeisiin asioihin. 

Stipendin saivat oikeustieteen ja kauppatieteiden opiskelija Jotham Berhanu sekä kauppatieteiden opiskelija Thomas Joutsikoski. Nyt esittelemme stipendien saajat ja kerromme tarkemmin heille tärkeistä aiheista.

Jotham Berhanu: ”Ajatus mahdollisuuksien tasa-arvosta ajaa minua eteenpäin”

Jotham Berhanu on oikeustieteen ja kauppatieteiden opiskelija, joka on tehnyt vaikuttamistyötä jo nuoresta pitäen.

Jotham toimi 17-vuotiaana Pörssisäätiön pörssilähettiläänä ja opetti nuorille talouden hallintaa ja sijoittamista. Projektin aikana Jotham havaitsi, että monet, etenkin monikulttuurisista perheistä tulevat nuoret, ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja raha-asioistaan. Hänessä heräsi palo vähentää taloudellista eriarvoisuutta ja työskennellä pitkällä tähtäimellä tasa-arvoisemman tulevaisuuden puolesta.

Jotham kohtasi taloudellisen eriarvoisuuden myös hakiessaan korkeakouluun. Hän osallistui Varjovalmennuksen kurssille, joka on maksuton valmennus niille, jotka eivät lähtökohtaisesti pysty osallistumaan maksullisille valmennuskursseille. Jotham pääsi oikeustieteelliseen sisään ensiyrittämällä. ”Tämän jälkeen koin velvollisuudekseni tarjota saman mahdollisuuden myös muille hakijoille”, kertoo Jotham. ”Ajatus mahdollisuuksien tasa-arvosta ajaa minua eteenpäin ja on keskeisin syy sille, miksi olen nyt kolmatta vuotta mukana Varjovalmennuksen toiminnassa.” Jothamin vapaaehtoistyö on koskettanut monia ja hän saikin valtavat 29 suosittelua stipendin saajaksi.

Jotham on toiminut järjestön hallituksessa tiedotusvastaavana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana, ja häntä motivoi ennen kaikkea yhtäläisen mahdollisuuden tarjoaminen erilaisista taustoista ja lähtökohdista tuleville korkeakouluhakijoille.

”Tavoitteenani on jatkaa vaikuttamistyötä niin kauan kuin vaan mahdollista – koen, että kyseessä on kuitenkin kutsumustyö, jota täytyy tehdä, vaikka olosuhteet muuttuisivat esimerkiksi yksityiselämän puolella. Tarkoituksenani on siirtyä vaikuttamistyössä kansainväliselle tasolle toimimalla Varjovalmennuksen ohessa myös etiopialaisen Addis Ababa University -yliopiston Vis Moot -joukkueen valmentajana. Sen jälkeinen suunnitelma on yhä auki eli katsotaan mitä tuleman pitää. Vielä kerran iso kiitos Castrén & Snellmanin porukalle merkityksellisestä tunnustuksesta, it means a lot!”

Thomas Joutsikoski: ”Pyrin kanavoimaan yrittäjyyteni planeettamme suojelemiseen ja innostan muita samaan”

Toinen stipendin saajista on Thomas Joutsikoski. Hän on puoliksi suomalainen ja puoliksi brittiläinen ja opiskelee kestävää yrityshallintoa Tampereen yliopistolla.

Thomasin mielestä on mahtavaa päästä ratkomaan toistaiseksi suurinta ongelmaamme eli ilmastonmuutosta. Tämä näkemys ruokkii hänen kestävämpään maailmaan tähtäävää toimintaansa niin arjessa, yliopistolla, työpaikalla kuin dokumenttielokuvien parissakin. Thomas on pohtinut paljon osaamistaan, ominaisuuksiaan ja tavoitteitaan, jotta voisi kanavoida toimintaansa siten, että sillä on mahdollisimman suuri vaikutus.

”Opiskelin aiemmin kansainvälisiä suhteita ja olen tehnyt töitä Sveitsissä ja Keniassa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että pystyisin ehkä paremmin maksimoimaan henkilökohtaiset vaikutusmahdollisuuteni yritysten kestävyystyön parissa.” Tampereen yliopistolla suorittamiensa opintojen ohella Thomas työskentelee kestävyysanalyytikkona startup-yrityksessä, joka auttaa yhtiöitä muuttamaan toimintaansa kestävämmäksi.

Opintojen ja töiden lisäksi Thomasin merkittävin projekti on kestävään kehitykseen kannustavien dokumenttielokuvien tekeminen. ”Ilmastonmuutoksen osalta kuvailisin itseäni pragmaattiseksi optimistiksi.”

Thomas on yksi dokumenttielokuvia tekevän tuotantoyhtiön perustajista. Yhtiön dokumenteissa esitellään innostavia tarinoita ihmisistä, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan rannikkoalueilla eri puolilla maailmaa. ”Ongelma on maailmanlaajuinen, mutta paikalliset ratkaisut ovat myös elintärkeitä. Olen rahoittanut ja tehnyt dokumenttisarjaa silkasta intohimosta. Stipendi tulevaisuudelle auttaa minua kertomaan merkittäviä tarinoita ilmastotoivosta ja -toimista jatkossakin yhä laajemmalle yleisölle”, Thomas kertoo.

Thomas työskentelee parhaillaan World Economic Forumin Helsingin ja Pohjoismaiden edustajien kanssa, jotta Tampereelle saataisiin oma Global Shapers Hub -yhteisö edistämään yhteistyötä ja toimintaa alueella. Yhteisön toiminnan vetäjänä Thomas pyrkii kokoamaan yhteen nuoria ihmisiä yksityiseltä, julkiselta ja akateemiselta sektorilta ja tukemaan positiivisia yhteiskunnallisia muutoksia ja ympäristömuutoksia Tampereella.

Thomas valittiin myös mukaan Grönlannissa järjestettävään tapahtumaan, jossa 200 pohjoismaista osaajaa ideoi paikallisten kanssa ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. ”Pyrin kanavoimaan yrittäjyyteni planeettamme suojelemiseen ja innostan muita samaan.”

”Ilmastonmuutosta vastaan taistelu voi usein tuntua vaikealta, ja joskus jopa siltä, kun pääsee yhden askeleen eteenpäin, niin samalla joutuu kaksi askelta taaksepäin. Pienet voitot kuitenkin motivoivat ja vievät meitä eteenpäin. Olen erittäin kiitollinen siitä, että minut valittiin tämän stipendin saajaksi. Se auttaa minua ottamaan lisäaskeleita joissain ideoissani ja aloitteissani… ja toivottavasti matkalla ei tule turhan montaa taka-askelta!”

Kiitos Jotham ja Thomas kaikesta maailman parantamisen hyväksi tekemästänne työstä!

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024